Každý si myslí, že ví, jak správně vařit těstoviny. Je to docela jednoduché, ale možná vám unikají některá tajemství jejich vaření, které dobře znají všichni italští kuchaři. Na ty základní pravidla se podíváme v následujícím článku.
Mnoho kuchařů dává přednost extra hlubokému hrnci na vaření těstovin. Zajistí, aby se dlouhé, tenké nudle, jako jsou špagety, okamžitě ponořily. Pamatujte však, že čím více vody máte, tím více soli budete potřebovat.
Mějte sůl po ruce. Přidejte ji do vroucí vody – a ani sekundu před varem, protože osolené vodě trvá déle, než se začne vařit. Poté se připravte na přidání nudlí. Proces vaření je vaší první a jedinou příležitostí, jak přidat chuť samotným nudlím. Bez ní se spoléháte pouze na přísady přimíchané do vašich těstovin.
A nebojte se o sodík. Nudle absorbují chuť soli, nikoli obsah sodíku. Pravidlo je přidat 1 polévkovou lžíci soli na každé 4 litry (16 šálků) vody.
Těstoviny vyžadují trpělivost. I když se zdá neškodné přidat nudle do hrnce před tím, než voda dosáhne varu, může to vést k kašovitým nudlím. Vždy odolejte nutkání přidat těstoviny do hrnce příliš brzy.
Proč na tom tolik záleží? Škroby na povrchu nudlí se hned začnou plnit vodou. Nevidíte, že se to děje, ale výsledek nebude dobrý.
Když voda se vaří, povrch nudlí se uvaří rychleji a umožní jejich ztuhnutí. Když vnější strana ztuhne, střed nudlí absorbuje vodu a rehydratuje, spíše než praskne a uvolní se jako povrchové škroby. Díky tomu si nudle udrží více struktury a nebudou příliš měkké a kašovité.
Jakmile do hrnce přidáte těstoviny, teplota vody mírně klesne. Pokud předtím dosáhla plného varu, mělo by se rychle zahřát zpět k varu, než budou vaše nudle v nebezpečí, že ztuhnou. Protože se však některé povrchové škroby z nudlí začnou okamžitě uvolňovat, nudle se mohou slepit k sobě a ke stěnám hrnce, pokud je nezamícháte.
Naplánujte si vaření suchých nudlí od 8 do 10 minut, v závislosti na druhu těstovin. Začněte ji však kontrolovat po čtyřech minutách, protože se může lišit v závislosti na velikosti nudlí. Pokud jste udělali čerstvé těstovinové nudle, možná budete potřebovat vařit jen minutu nebo dvě, někdy i tři.
Tip: Chcete si dopřát pravou italskou pastu bez vaření? Ochutnejte nefalšovanou italskou kuchyni prostřednictvím rozvozu těstovin Brno, případně rozvozu těstovin Olomouc. Ochutnáte tak Itálii bez námahy.
Perfektní al dente nudle by měly být většinou žvýkací, ale s malým odporem a ve středu by měly být mírně pevné. To je dobré znamení, že je čas přestat vařit.
Koneckonců, al dente znamená v italštině „na zub“. Většina balení těstovin poskytuje dobu vaření pro vaření nudlí al dente. Pokud ne, vypněte teplo asi dvě nebo tři minuty před dobou, která je na obale.
https://styllist.cz/dada-pants-plenkove-kalhoty-ktere-maji-deti-rady/
https://specialprozeny.cz/najdete-si-spolehliveho-a-levneho-dodavatele-zlata/
https://specialprozeny.cz/rozmyt-setrit-a-mrkat-na-lesk-jako-blesk/